Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Κινήσεις ΜΑΤ!


Η παρτίδα της εβδομάδας παρουσιάζει ένα πρόβλημα στην εκκίνηση, αφού ο ευρωπαίος Χοακίν Αλμούνια ζητάει από τους παίκτες να τον ενημερώνουν ανελειπώς για την κάθε τους κίνηση. Επιπλέον ζητάει να του υποβληθεί πρόγραμμα για τις επόμενες δέκα κινήσεις, που μπορούν να γίνουν μόνο αφού τις εγκρίνει το ΕΚΟΦΙΝ.
Αυτός που ιδρώνει και διαμαρτύρεται ψυθιριστά είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου γιατί δυσκολεύεται να κινηθεί αφού δεν έχει στη διάθεση του άλογο κούρσας και επιπροσθέτως έχει μπροστά του μονίμως 3 ευρωπαίους στρατιώτες.
Αντιθέτως εκείνος που ζητά περισσότερη ελευθερία κινήσεων είναι ο Θόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος θεωρεί ότι ο αντιβασιλιάς πρέπει να έχει στη διάθεση του τουλάχιστον τέσσερα τετράγωνα και για να κινείται με την άνεση του και για να ελέγχει τις κινήσεις των άλλων.
Προς το παρόν πάντως έχει να αντιμετωπίσει την παρουσία των κινέζων αξιωματούχων, οι οποίοι, αν και κάπως εκνευρισμένοι που η παρτίδα δεν ξεκινά και γι αυτούς δηλώνουν με ένα κλασικό ανατολίτικο χαμόγελο: «Μην ανησυχείτε, θα σας έχουμε στα ΟΛΠΑ, ΟΛΠΑ»
Μέσα στην ακινησία αυτή παρεμβαίνει η Αλέκα Παπαρήγα και ζητά να χτιστεί τείχος στο μέσον της σκακιέρας ώστε να προσπατευτούν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και για να είναι βέβαιη ότι οι εργάτες δεν θα δεχθούν κινήσεις ΜΑΤ από τον αντίπαλο καπιταλιστή βασιλιά.
Και αν η γραμματέας του ΚΚΕ ζητά χτισίματα η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη ανεβασμένη στο πράσινο της άλογο δηλώνει ότι θα επαναξεταστεί το καθεστώς κάτω από το οποίο χτίστηκαν οι πύργοι και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να κατεδαφιστούν.
Η απάντηση έρχεται αμέσως από τον Νομάρχη Πσναγιώτη Ψωμιάδη που απαντά στην υπουργό: «Με τους υπόλοιπους πύργους ας κάνει ότι θέλει, τον Λευκό μην πειράξει γιατί θα έχει να κάνει μαζί του». Στη συνέχεια χαιρετά τον λαό του κόμματος και αποκαλύπτει ότι το κεντρικό του σύνθημα στην κούρσα της διαδοχής θα είναι: «Εν τούτω Πανίκα»
Αντιθέτως ο Αντώνης Σαμαράς δείχνει αρκετά ήρεμος μετά τη δήλωση Αβραμόπουλου ότι αποχωρεί από τη σκακιέρα. Πιστεύει ότι θα κερδίσει την παρτίδα αν παίξει πιο δυνατά από τα δεξιά, όπου έχει σοβαρές αδυναμίες ο πράσινος αντίπαλος.
Η Ντόρα Μπακογιάννη τώρα λέει ότι είναι δικαίωμα του κάθε αξιωματικού να συντάσσεται με όποιον υποψήφιο βασιλιά και ότι η ίδια δεν έχει ανάγκη από αξιωματικούς, αφού έχει πολλούς στρατιώτες της παράταξης να την υποστηρίζουν.
Εν όψει της δύσκολης παρτίδας της 17ης Νοεμβρίου ο Χρυσοχοίδης φιλοδοξεί να κάνει τα περισσότερα ΜΑΤ με τα ΜΑΤ στα μαύρα στρατιωτάκια. Απλώς δηλώνει ότι το παιχνίδι μέχρι τώρα παιζόταν όπως στη δεκαετία του ’50 κι αυτός θα εκσυχρονίσει την παρτίδα. Υπόσχεται μάλιστα ότι σε καμία περίπτωση η σκακιέρα δεν θα γίνει κάρβουνο!
Η απρόσμενη απειλή πάντως έρχεται απο τον Γιούρι Γκέλερ που απειλεί ότι θα εξαφανίσει τη σκακιέρα! Μετά από την πρώτη ταραχή οι υπόλοιποι παίκτες του ζητούν να εξαφανίσει καλύτερα το έλλειμμα ή τουλάχιστον να το λυγίσει όπως κάνει με τα κουταλάκια, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες!
Στον δικό του κόσμο ο προπονητής του Ολυμπιακού Ζίκο λέει ότι θα συμμετάσχει στο παιχνίδι μόνο αν ο πρόεδρος του ψωνίσει οργανωτή του παιχνιδιού...
Η παρτίδα συνεχίζεται...
(Δημοσιεύτηκε στις 15 Νοεμβρίου στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής... και έπεται συνέχεια!)