Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Η φωτιά δε σβήνει εύκολα…


Τελικά αν και όλοι το απεύχονται η καταπιεσμένη οργή, θέλει αίμα για να βγει στους δρόμους. Ο θάνατος του 16χρονου Αλέξη λειτούργησε σαν το «πράσινο φανάρι» για να μυρίζουν οι δρόμοι μπαρούτι, για να πάρει ο αέρας τη μυρωδιά αυτής της ασυντόνιστης δύναμης που οδηγεί άλλοτε στη σύγκρουση, άλλοτε στην καταστροφή, άλλοτε στο χάος, άλλοτε στη διαχείριση του αβέβαιου (που συνήθως τρομάζει τους ενήλικες, αλλά παραμένει άρρηκτα δεμένη με τη φύση ενός νέου ανθρώπου)
Τα κανάλια, κουρασμένα από τις Βατοπεδιάδες, κάνουν χαρές μεγάλες που έχουν επιτέλους «πιασάρικα» πλάνα για να τα πουλήσουν στη βραδυνή τηλεοπτική εμμηνόπαυση και βρίσκονται ήδη στο δρόμο για να πάρουν το περίλυπο ύφος τους και να κλάψουν γοερά για τις καταστροφές στους δρόμους, για το ανεπιθύμητο χάος, για την τυφλή βία. Θα κλάψουν επίσης για το μέλλον των παιδιών, που για τους ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να είναι άρρηκτα δεμένα με την κατανάλωση φανταχτερών προϊόντων, με την κατοχή 4 – τουλάχιστον- πιστωτικών καρτών και με αμέτρητες ώρες αποχαύνωσης στις φτηνοπαραγωγές τους.
Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο – ή κυρίως – οι τηλεοπτικές οθόνες. Είναι το βλακώδες ερώτημα των περισσότερων «γιατί τόση βία;», «γιατί καίνε αυτοκίνητα και καταστήματα;», «που πάει η νεολαία;» και άλλα τέτοια βαθυστόχαστα ερωτήματα, που κανονικά πρέπει να κάνεις τον κόπο να τα απαντήσεις πριν αρχίσουν να σου καίνε το 1400 κυβικών καμάρι σου το οποίο θα χρωστάς μέχρι η κόρη του Καραμανλή να γίνει υπουργός Εξωτερικών.
Κανείς πριν δει κατεβασμένη μια τζαμαρία εμπορικού καταστήματος δεν αναρωτήθηκε πόση οργή μπορεί να κρύβει ένα παιδί, που έχει γίνει «άλογο» από τα 6 του, τα 7 του, τα 8 του χρόνια για να πάρει γύρω στα 18 το «παράσημο» του πετυχημένου της αποστήθισης (και ορισμένες φορές των καταπιεστικών προσδοκιών των γονιών του;)
Κανείς δεν αναρωτήθηκε πριν δει μια μολότωφ να σκάει στο κατώφλι του πώς μπορεί να τα πάρει στο κρανίο ένας πιτσιρικάς, όταν έχουμε υποσχεθεί part-time εργασία μετά από 20 χρόνια στα θρανία με την παχυλή αμοιβή των 400 ευρώ.
Κανείς δεν σκέφτηκε, πριν δει έναν κάδο απορριμμάτων στις φλόγες, αν αυτά τα παιδιά σιχαίνονται την εικόνα των γονιών τους, που βρίσκονται λίγο πριν το εγκεφαλικό, ως «πουτανίτσες» των τραπεζών, που ως νταβατζήδες του συστήματος τους ζητάνε όλο και περισσότερα λεφτά από το καθημερινό γαμήσι στη δουλειά;
Δεν ξέρετε τι σημαίνει οργή ή διάθεση για τυφλή βία; Θέλετε να μου πείτε ότι από κανενός το μυαλό δεν πέρασε ποτέ η ιδέα, δεν ονειρεύτηκε, να ορμίσει από το γραφείο και να δαγκώσει την καρωτίδα του προϊσταμένου του, του αφεντικού του, του γελοίου συναδέλφου του στη δουλειά.
Αν θέλετε λιγότερη βία στους δρόμους, μην στείλετε άλλους αφηνιασμένους μπάτσους στους δρόμους για να πυροβολήσουν 16χρονους. Απλώς την επόμενη φορά και πριν οι δρόμοι πάρουν φωτιά δώστε λίγο περισσότερο χώρο στη ζωτικότητα τους και αρχίστε να μαζεύετε σιγά- σιγά τα οδοφράγματα που έχετε στήσει στα όνειρα τους….

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς πίσω από τις λέξεις βρίσκεται ο Αλέξης. Κι αυτή τη φορά ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Σκανδάλης. Αλλά ένα παιδάκι που απλώς τούρθε να βγάλει τη γλώσσα στον εκπρόσωπο της εξουσίας - όπως αυτό το παιδί τον έβλεπε. Δεν πρόλαβε να μάθει πως πολύ εύκολα ο εκπρόσωπος της κάθε εξουσίας μπορεί να ταυτιστεί μια χαρά με έναν σκέτο και στυγερό δολοφόνο. Ακόμη σφυρίζουν πάνω από τα κεφάλια μας τα δισεκατομμύρια της βατοπεδιάδας. Τώρα θ' αρχίζουν να σφυρίζουν και οι σφαίρες; Κι εμείς; Ελπίζω να μην αρχίσουμε κι εμείς πολύ σύντομα να ...σφυρίζουμε ..απλώς!! Και να το δεις ότι από σήμερα το βράδυ, ο Αλέξης για τα κωλοmedia θα είναι δευτεραγωνιστής. Πρωταγωνιστής θα είναι ο κατεστραμμένος καταστηματάρχης. Θα τα θυμόμαστε τα γενέθλιά σου.

Giannis Kafatos είπε...

Σούλτα μου, είναι ξαιρετικό το κείμενο σου και οφείλω να στο πω και γραπτώς.
έχει πλάκα να αφήνουμε σχόλια με κάποιον που μιλάμε τουλάχιστον μια φορά τη μέρα στο τηλεφωνο.
θα σου πω λοιπόν εδώ, κάτι που δεν το κουβεντιάσαμε: δεν ξέρω πια πώς να αισθανθώ με όλα αυτά που συμβαίνουν. Με τον Αντώνη και τη Μαρίνα αγκαλιά χθες το βράδυ και το μάτι καρφωμένο στην τηλεόραση και για επαγγελματικούς λόγους αλλά και για την ανάγκη μου να μαθαίνω τι γίνεται δεν ήξερα πώς να τούς πω τι βλέπουμε. Ο Αντώνης πέρασε όπως ξέρεις καιρό να "συνέλθει" από τις εικόνες που είδε στις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Χθες λοιπόν έτσι ψιλοψευδά ρώτησε "είναι αυτοί οι κακοί οι εμπρηστές"? Πώς να του εξηγήσεις τους δύο διαφορετικούς κόσμους που ήταν στους δρόμους χθες?
Γάμησε τα με λίγα λόγια!
(τα υπόλοιπα από κοντά!!!)
www.u-hoo.gr/gianniskafatos

Ανώνυμος είπε...

Ανακουφίζομαι που άκουσα και μια άλλη εξήγηση στα πράγματα, μιας και τόσες μέρες και με τόσες συζητήσεις με φίλους και αγνώστους, λίγο πολύ δυο τρεις είναι οι απόψεις που επαναλαμβάνονται και καμία άλλη.
Λες να είναι αυτοί που αναφέρεις οι λόγοι της οποιαδήποτε οργής; Λες; Λες το μπάτσοιγουρούνιαδολοφόνοι να είναι τόσο σημειολογικό όσο θρησκευτικό είναι το "Παναγία μου" (όλων εμάς των αθέων);

microsoult είπε...

@ Νάση.
Θα τα προτιμούσα να θυμόσασταν τα γενέθλια μου για κάτι πιο ευχάριστο, αλλά...

microsoult είπε...

@ Giannis Kafatos.
Ευχαριστώ Γιάννη. Όσο για τα παιδιά προφανώς δεν περιμένεις από μένα την απάντηση γιατί κανείς από μας δεν την έχει

microsoult είπε...

@ Παρης Τσεκούρας.
Δεν ξέρω αν είναι ΜΟΝΟ αυτοί οι λόγοι αλλά είμαι βέβαιος ότι είναι ΚΑΙ αυτοί. Όσο για το σύνθημα είναι μια έκφραση οργής, αλλά αν περιορίσεις την οργή μόνο στον ανεγκέφαλο μπάτσο που δολοφονεί νομίζω ότι έχεις χάσει την ουσία. Λέω εγώ τώρα...

Oύρσουλα είπε...

Είναι από τις περιπτώσεις που τα λόγια είναι πολύ λίγα για να εκφράσουν το οτιδήποτε.

Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο απ' όλα πάντως, είναι ότι χρειάστηκαν μόλις 3 ημέρες για να συνηθίσουμε στην θέα των κανιβαλισμών. Ψπάχνουμε στο internet να δούμε ποιοι δρόμοι καίγονται για να καθορίσουμε την διαδρομή προς την δουλειά μας.

Όσον αφορά τον Αλέξανδρο, είναι κρίμα που έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από όλους και μία πολύ καλή αφορμή για να εκφράσει ο κάθε πικραμένος τα προσωπικά του βάσανα. Οι εξαγριωμένοι μαθητές την έλλειψη προτύπων και την κατάντια της κοινωνίας, οι κουκουλοφόροι να εκτονώσουν την κ..λα τους, οι δημοσιογράφοι να τονώσουν την θεαματικότητα τους κλπ κλπ

Καλημέρα.

Ανώνυμος είπε...

Εύχομαι να γιορτάσεις πολλά πολλά γενέθλια κι εγώ να είμαι καλά και παρούσα. Είμαι δε σίγουρη ότι οι καλές συγκυρίες όπου θα είναι και χαρούμενα, εκτός από πολλά, δε θα λείψουν.

Αμήν

Όσο για τους "καννιβαλισμούς" - Ούρσουλα - μπορεί και νάχεις δίκιο, ότι γρήγορα συνηθίσαμε. Εκείνο όμως που προσωπικά δε μπορώ με τίποτα να συνηθίσω είναι το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα θα αποζημιωθούν από τους φόρους που πληρώνω εγώ και πολλοί άλλοι, αλλά όχι από τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα οι οποίοι αποτελούν το κύριο σώμα της φοροδιαφυγής. Πόσο γρήγορα αλήθεια και "γενναία" αντιδρά η κυβέρνηση όταν πρόκειται για επιχειρήσεις, τράπεζες κι άλλα ευαγή ιδρύματα. Στην Πελοπόνησο ακόμα περιμένουν!!!

microsoult είπε...

@ Ούρσουλα.
Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι το ότι σε πολύ λίγο καιρό μπορεί να ξεχάσουμε ότι ένα παιδί έπεσε νεκρό από την επηρμένη καφρίλα ενός δημόσιου πιστολέρο.
Επίσης θα πρέπει να σου πως το γεγονός ότι οι μαθητές βρίσκονται στους δρόμους δεν το θεωρώ μέρος της έκφρασης του "κάθε πικραμένου". Η έλλειψη προτύπων ή τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν δεν είναι δικό τους δημιούργημα και ΟΦΕΙΛΟΥΝ- όπως κάθε νέα γενιά, σε κάθε εποχή- να μας το πουν, έστω και με αφελή ή "άκομψο" τρόπο.
Όσο για τους κουκουλοφόρους είναι πάντα ο καλύτερος πελάτης του κρατικού μηχανισμού, που αφού επί ένα 24ωρο τους αφήσει να ρημάξουν μετά χρησιμοποιεί την εικόνα του χάους ως φόβητρο για τους πολίτες, που πνιγμένοι στην ανασφάλεια ζητούν "περισσότερη αστυνομία".
Έπειτα αυτό που βλέπω είναι ότι χρηματοδοτείται η αποκατάσταση των ζημιών στα καταστήματα - και σωστά- χρηματοδοτούνται οι τράπεζες για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση και το μόνο που παραμένει σταθερό- όταν δεν μειώνεται- είναι το ποσοστό που προβλέπει ο προϋπολογισμός για την παιδεία. Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον μην εχουμε την απαίτηση οι πιτσιρικάδες να μας ραίνουν με ροδοπέταλα....

microsoult είπε...

@ Νάση.
Αμην τέκνον μου!

Oύρσουλα είπε...

Νάση, απορώ που δεν το έχεις συνηθίσει μετά από τόσα χρόνια. Το ποιος πρέπει να περιμένει στήριξη αό το κράτος, και ποιος όχι, νομίζω ότι έχει γίνει ξεκάθαρο πλέον. Η κάθε κυβέρνηση αντιδρά σύμφωνα με τα συμφέροντα της και καλά κάνει. Εμείς που δεν αντιδρούμε καθόλου τι θα κάνουμε ;;; Ίσως αν δεν ακουμπούσαμε στα μαγαζιά το 1/2 του μισθού μας κάθε λίγο και λιγάκι, ίσως να γινόταν αντιληπτό ότι η πραγματική δύναμη βρίσκεται στα δικά μας χέρια και να μας αντιμετωπίζανε αναλόγως. Όταν συμπεριφερόμαστε σαν ναρκωμένοι, έτσι θα μας αντιμετωπίσουν και θα πληρώνουμε τα κερατιάτικα.

@ Dear Dimitris, αν και δεν θέλω να διαφωνήσω μαζί σου γιάτί είμαι ένθερμη θαυμάστρια σου, θα το κάνω. Έχεις δίκιο για την έκφραση "κάθε πικραμένος" δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνει μέσα τα παιδιά αλλά ξέρεις τι με χαλάει αφάνταστα; Το φαινόμενο της μάζας ακόμα κι όταν πρόκειται για διαμαρτυρία! Θα ήθελα να βλέπω τον κόσμο, και ειδικά τα παιδιά, να αντιδρούν κάθε μέρα και για τα πάντα. Δόξα στον Ύψιστο, τους έχουμε δώσει πολλά πατήματα για να το κάνουμε. Όταν ξεκινάει μία διαμαρτυρία, από κάτι τόσο τραγικό και κρατάει μερικές μέρες, μου θυμίζει το μωβ που είναι της μόδας μέχρι την άνοιξη. Αν αυτό το ξέσπασμα συνέχιστεί, ίσως όχι με την ίδια ένταση, για ποοοολύ καιρό, τότε ίσως πειστώ ότι ξέρουν τι κάνουν και γιατί το κάνουν. Θα συνεχιστεί όμως?

Ανώνυμος είπε...

Ούρσουλα: Κι εγώ απορώ με τον εαυτό μου που δε το έχω συνηθίσει κι αυτομαστιγώνομαι κάθε τόσο όμως καλύτερα έτσι, διατηρούμαι σε φόρμα και τα αντανακλαστικά μου είναι σε καλή κατάσταση - ακόμα. Βέβαια αυτό είναι ανθυγιεινό αλλά τί να κάνουμε.
Και ναι πρέπει να υπάρχει διάρκεια σε ότι κάνουμε. Το αντίθετο που συμβαίνει με "χαλάει" κι εμένα. Που χανόμαστε σε μια ψευτοευδαιμονία μετά από λίγο. Δυστυχώς έρχονται Χριστούγεννα και είναι βέβαιο ότι θα ....αναστείλουμε την οργή μας, για να το πω κομψά.

Δημήτρη: Εγώ ....δεν είμαι θαυμάστριά σου!!! (λέμε τώρα) αλλά συμφωνώ μ' αυτά που λες εκτός από το σημείο όπου θεωρείς ότι "σωστά" χρηματοδοτούνται. Γιατί "σωστά" γι' αυτούς. Όχι για μας. Εκτός κι αν εννούσες αυτό.

microsoult είπε...

@ Ούρσουλα.
Συμφωνώ απολύτως ότι θα είναι απόλυτως απογοητευτικό να δούμε σε μερικές μέρες τους πιτσιρικάδες να αποχωρούν, χαζεύοντας στις βιτρίνες τα νέα μοντέλα των κινητών. Αλλά δε θέλω να προδίκάσω τίποτα...
Πιστεύω ότι αυτό που συμβαίνει θα έχει διάρκεια αν μπουν δυναμικά και οι φοιτητές στο παιχνίδι, με την προϋπόθεση πως θα προσπεράσουν τους φοιτητοπατέρες που θα προσπαθήσουν να τους χειραγωγήσουν. Δύσκολο αλλά εκεί θα είναι η μαγκιά!

microsoult είπε...

@ Νάσή.
Δεν πειράζει. Είμαι εγώ θαυμαστής σου!
Το "σωστά" έχει να κάνει κυρίως με κάποιους που αν αφεθούν στην τύχη τους θα πεινάσουν και αυτοί και οι 1-2 που απασχολούνται στα μαγαζιά τους. Αλλά θα έλεγα "σωστά" εννοώντας το περισσότερο αν κάποια στιγμή σκεφτούν ότι αυτός που χρειάζεται βασικά ενίσχυση είναι αυτός που - με μαγικό- τρόπο ζει με 600 ευρώ.