Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Η «δημοφιλής» μου απουσία…



Θρίαμβος! Νίκη! Ανάσταση!
Όλα αυτά θα μπορούσα να φωνάζω από χθες το βράδυ με τηλεβόα στους δρόμους της πόλης, αφού ανήκω σ’ αυτό το μεγαλειώδες 48% που αρνήθηκε τη συμμετοχή του στις ευρωεκλογές και τώρα θα ζει με την ψευδαίσθηση ότι ταρακούνησε το πολιτικό κατεστημένο, ότι είπε ένα μεγάλο όχι στην επίμονη, διαλυτική εμμηνόπαυση της μεταπολίτευσης.

Είμαι βέβαιος ότι πολλοί από τους απόντες θα θεωρούν ότι ανήκουν στους συντελεστές ενός κοσμοϊστορικού γεγονότος που – σχεδόν μεταφυσικά- συντελέστηκε δια της απουσίας τους. Μόνο που σ’ αυτήν την περίπτωση δεν μπορείς να πεις «ήμουν κι εγώ εκεί», πολύ απλά γιατί εκεί που ήσουν ήταν μια παραλία, μια ταβέρνα ή το σαλόνι σου.

Από την άλλη έχεις ένα δυσάρεστο συναίσθημα: ότι θα πρέπει να συνηθίσεις στην ιδέα να «συγκατοικείς» στις αναλύσεις με τον – πολυπληθή είναι η αλήθεια- απολίτικο χυλό, που αναζητά την ευδαιμονία του με πολιτικές απόψεις που έχουν τη ζωντάνια εγκεφαλογραφήματος κλινικά νεκρού. Της μάζας που «διασκεδάζει» με ατάλαντες καψουροντίβες και «ξεδίνει» με Πετρούλες και τον ανάλαφρο κανιβαλισμό της ενημέρωσης από το Star, χωρίς να μπει στον κόπο να εντρυφήσει στις αναλύσεις του διευθυντή του καναλιού για το μέλλον της Κεντροαριστεράς (που αν κρίνουμε από τα πλάνα των «ρεπορτάζ», αλλά και από τα ποσοστά των σοσιαλιστών στην Ευρώπη, προβλέπεται, με απόλυτη βεβαιότητα, του κώλου).

Αν ψάξω να βρω άλλοθι, που να με διαφοροποιούν θα βρω πολλά. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι αναζητώντας αυτά άλλοθι θα πέσω στην ίδια ευκολία που χρησιμοποιεί το μεταπολιτευτικό σκηνικό ( από την ακροδεξιά μέχρι την εξωκοινοβουλευτική αριστερά) για να εξηγήσει τις ήττες του. Ότι δηλαδή κάποια κακόβουλα και ύποπτα κέντρα, ξένα και εγχώρια, κάποια άθλιοι προβοκάτορες προσπαθούν να διαβάλλουν την αγνή μου απουσία και να αποδυναμώσουν το πολιτικό της μήνυμα.

Όλοι εμείς οι απόντες πρέπει σιγά- σιγά να παραδεχτούμε ότι προσπαθούμε να ενώσουμε τις πολιτικές μας μοναξιές, αναζητώντας αυτό το «άλλο συλλογικό κάτι», χωρίς ίχνος συλλογικότητας.
Αναζητώ το απροσδιόριστο κάτι, χωρίς να κουνηθώ στιγμή από την πολυθρόνα που κατάφερα να συναρμολογήσω με εξαιρετική επιτυχία ακολουθώντας τις οδηγίες του φυλλαδίου του ΙΚΕΑ. Αρνούμαι ουσιαστικά να συνθέσω το κάτι νέο και φρέσκο, περιμένοντας τη μεταβολή, σαν μέλος παραθρησκευτικής οργάνωσης, να πέσει από τον ουρανό.

Μ’ αυτόν τον τρόπο εμφανίσω σημάδια έντονης γραφικότητας προσπαθώντας να επιβεβαιώσω τη διαφορετικότητα μου, το «σκεπτόμενο προφίλ μου», παρακολουθώντας αφιερώματα στον ανεξάρτητο τσεχικό κινηματογράφο ή βγάζοντας κραυγές μέθης όταν ακούω τον καινούργιο τζαζ – φανκ- εθνικ ήχο από το νεοδημιουργηθέν σχήμα με μουσικούς από την ανατολική Ολλανδία και το Νοτιοδυτικό Μπαλί με την προσθήκη Κούρδου βιρτουόζου στο σάζι.

Το παιχνίδι παραμένει στα χέρια των διαχειριστών της μεταπολίτευσης. Και εκεί, προς το παρόν, θα παραμείνει, όσο προσπαθώ να συνθέσω την μετα-μεταπολίτευση δίνοντας το βροντερό μου «απών», χωρίς να θεωρώ σκόπιμο να απολογηθώ, χωρίς να δίνω εξηγήσεις ούτε καν στον εαυτό μου, χωρίς να έχω έτοιμη την απάντηση, όταν μετά από δεκαετίες, στα βαθιά γεράματα, θα ρωτηθώ από τον τότε πιτσιρικά, γιατί απουσίασα τόσο προκλητικά από τον παρόν μου και κυρίως γιατί απουσίασα τόσο κυνικά από το μέλλον του…

11 σχόλια:

Fay είπε...

δεν ήμουν και γω εκεί...για άλλη μια φορά. Το συνηθηζω εδω και πάρα πολλα χρόνια να απουσιαζω συνειδιτά και προκλητικά απο τις εκλογες!!!
Δεν υπάρχει κανενα κομμα και κανενα πορόσωπο μεσ' απο τα κομματα που να εκφράζει τις ιδέες μου κα τις αποόψεις μου....και μεχρι να υπαρξει δεν θα δωσω ΠΟΤΕ ΜΙΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΨΗΦΟ!!
Από τους υποψήφιους ο ένας είναι χειρότερος απο τον άλλον...δεν μπορώ να ψηφίσω κανεναν!!
Γι' αυτό θα παω γιά μπανιο....και άμα χρειαστεί και θα πρέπει θα τα κανω και λαμπόγιαλα...αλλα ουτε έτσι παίρνουν χαμπαρι μου φαίνεται....και τέλος παντων ας σκεφτουμε και καποιο τρόπο που να ιδρώνει και το αυτι τους μπας και συμορφωθούν μερικοι μερικοι!!

Ανώνυμος είπε...

εχεις χιλια δικια να μην πας να ψηφισεις αλλα οταν η ακροδεξια αρχισει να κανει διψηφια νουμερακια θα τρεχουμε και δε θα φτανουμε...
το μελλον θα δειξει οτι το να αφηνεις τους αγραμματους και τους αστοιχειωτους να αποφασιζουν για το ποιοι θα σε κυβερναν σε οδηγει σε ακραιες καταστασεις... και βεβαια "η μαγκια" του να μην πας να ψηφισεις ειναι εντελως ντεμεκ. Απλα δε πας...και τελος. Αν εσεις το 50% ψηφιζατε αλλα μικροτερα κομματα (Μανος, Συριζα, ακομα και ΚΚΕ) και παιρναν απο 3-4 εδρες ο καθενας τοτε μπορει κατι να αλλαζε. Τωρα δεν αλλαξε τιποτα...εκτος απο τον Καρατζαφερη που ειναι ο μονος κερδισμενος.

Φράνσις είπε...

Μα γιατι μου το χαλας τωρα μωρε; Εγω ειδα (και ανηκω ) σε 52,76% παρακαλω αποχής! Ακου 48! Μονο;Αλλα ρε παιδι μου, γιατι υποψιάζομαι πως αυτη η μεγαλειώδης αποχη δεν οφειλόταν σε αηδία/αδιαφορία/δυσαρέσκεια κ.λ.π, αλλα απλως σε τριήμερη κοπάνα; Ακουσα οτι πολυ μπικινι και σαγιοναρα εμφανιστηκε στα εκολγικα τμηματα... Οσο για το ΙΚΕΑ, εχω αν παρατηρησω οτι εισαι υπομονετικος ανθρωπας! Αφου κατόρθωσες αν συναρμολογήσεις διαβαζοντας(;) μαντεύοντας(;) τις οδηγιες συναρμολόγησης, οι οποιες αν ειναι οπως του Practiker, τα συλληπητήρια μου, γιατι αν καταφερεις και τις αποκρυπτογραφησεις, εισαι αξιος απογονος των απολρυπτογραφων. Παντα λειπει η κρισιμη οδηγια την οποια πρεπει εσυ να συναγαγεις απ΄τις υπολοιπες. Το'χεις προσεξει; ΠΑΝΤΑ. Α! το 7% που πηρε ο "κυρα Κούλα-κουμπαρος του μισου κόμματος-Καρατζαφέρης" το είδες;Βοήθειά μας Τζιμ.

Νάση είπε...

Τώρα γιατί αυτό το κείμενο μου κάνει λίγο σαν αυτομαστίγωμα Δημήτρη μου;; Χρησιμοποίησα ό,τι "εργαλεία" - έκφραση της μοδός - διαθέτει η σκέψη μου για να ερμηνεύσω το κείμενό σου και κατέληξα σ' αυτό το συμπέρασμα. Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου ότι τελικά το μόνο βέβαιο είναι ότι οι συνειδητοποιημένοι απέχοντες θα συγκατοικήσουν αναγκαστικά μ' αυτούς με την τσίχλα και στο στόμα και στο μυαλό. Γι' αυτό κι εγώ πήγα να ψηφίσω - όχι πως είχες καμιά αμφιβολία γι' αυτό - και χαίρομαι που ακόμα έχω κάτι να ψηφίσω ακόμα κι αν αυτό το κάτι δεν είναι ό,τι σωστότερο έχει να επιδείξει ο πλανήτης. Αλλά κι αν ακόμα δεν πήγαινα θα καθόμουν στο σπίτι μου. Για μπάνιο δε θα πήγαινα. Για να είμαι σίγουρη ότι η "συνειδητοποιημένη" αποχή μου δεν θα ήταν ένα άλλοθι για να μην χάσω ένα μπάνιο. Κι επειδή λατρεύω τη θάλασσα κι ήθελα οπωσδήποτε να πάω για μπάνιο προτίμησα να ...ψηφίσω!! προηγουμένως. Κι έτσι όλοι είμαστε ευχαριστημένοι!! Κι εγώ κι η συνείδησή μου κι η θάλασσα που με δέχτηκε στην αγκαλιά της. Όχι βέβαια ο αποδέκτης της ψήφου μου!! Οι ακροδεξιοί βέβαια πήραν το σύνθημα του ΖΥΡΙΖΑ το άλλαξαν λιγουλάκι κι αυτό έγινε:: Μη χάσεις εσύ ένα μπάνιο για να χάσουν αυτοί τον ύπνο τους. Κι όταν λένε "αυτοί" εννοούν εμάς Δημήτρη μου, τους σκεπτόμενους και συνειδητοποιημένους πολίτες που τελικά για μια ακόμα φορά χωριστήκαμε στα δυό. Εσείς εκεί (κι η ...αποχή σας διαταγή και τελεσίγραφο), κι εμείς εδώ (όλη τη νύχτα αγκαλιά μ' ένα αντίγραφο) όπως πολύ όμορφα αλλά γι' άλλο λόγο τραγουδάει ο Μάνος Ξυδούς.

Τα σέβη μου

Γιώργος Χρηστινίδης είπε...

Γενικά όλη αυτή η απουσία μου κάνει κάτι...δεν ξέρω. Μετά το Φουκώ, τον Ντεριντά, την αποδόμηση του κειμένου, την αποδόμηση του κόσμου, το θάνατο των ιδεολογιών, το θάνατο του θεού, του καλλιτέχνη του συγγραφέα, την έλευση του μεταμοντέρνου και του μεταδομισμού... έχουμε και την αποδόμηση του σώματος. Είμαστε παντού παρόντες χωρίς να είμαστε πουθενά. Internet, blogs, facebook, επικοινωνία, επικοινωνία, επικοινωνία, φίλοι, 5 φίλοι, 15 φίλοι, 3000 φίλοι, 1.000.000 φίλοι. Το σώμα πουθενά, με το σώμα μας τίποτα. Απουσία, απουσία, απουσία. Τώρα εκλογές με απουσία, ηχηρή απουσία μάλιστα. Δεν ξέρω τι σημαίνει να ψηφίζεις, τι σημαίνει να μην ψηφίζεις και ποιο είναι σωστότερο. Δίκιο έχουν όλοι οι από πάνω μου (Φαίη, Ανώνυμος, auburn Kate, Νάση). Δεν ξέρω. Δεν ξέρω...

microsoult είπε...

@ Φαίη. Κρατάω το τελευταίο, ότι πρέπει να βρούμε ένα τρόπο για να ιδρώσει το αυτί τους. Απλώς αμφιβάλλω πολύ αν η αποχή μας προκαλεί συμπτώματα ...εφίδρωσης!

microsoult είπε...

@ Ανώνυμος.
Πιστεύω ότι ο κίνδυνος με την ακροδεξιά έχει να κάνει με την κοινωνική αποδοχή που αποκτούν τα μηνύματα της και όχι αυστηρά με τα εκλογικά της ποσοστά.
Όσο για το αν έδινε διέξοδο η επιλογή μικρότερων κομμάτων... θα μου επιτρέψεις να πιστεύω ότι η "ανακύκλωση" ανθρώπων που διαχειρίστηκαν το σύστημα και τώρα φορούν το κοστούμι της εναλλακτικής λύσης (Μάνος) ή συνεχίζουν να πελαγοδρομούν στα ιδεολογικά τους αδιέξοδα, όπως τα κόμματα της αριστεράς δεν αποτελούν, εξ ορισμού, "λύση.

microsoult είπε...

@ auburn kate.
Στα έπιπλα τα πάω καλά στην συναρμολόγηση. Σε άλλους τομείς νοιώθω ενίοτε αποδομημένος!

microsoult είπε...

@ Νάση.
Είναι εμφανές το αυτομαστίγωμα! Είναι βέβαιο επίσης ότι κανείς μας ακόμα δεν μπορεί να απαντήσει με ποιο τρόπο θα δώσουν ραντεβού οι απέχοντες και οι συμμετέχοντες που έχουν απηυδήσει από την μεταπολιτευτική σαπίλα...

microsoult είπε...

@ Γιώργος.
Ούτε εγώ ξέρω φίλε Γιώργο. Αν είχα τις απαντήσεις θα τις έκανα tatoo (στο απόν σώμα μου) και θα άραζα σε μία από τις "παραλίες της αποχής"...

Νάση είπε...

Δεν είναι και τόσο δύσκολο ρε παιδί μου να οριστεί ένα ραντεβού.

Τρεις παρά τέταρτο στην πλατεία του χωριού!!! Σου κάνει; Έχει και μεγάλο πτυελοδοχείο. Εκεί θα παίξουμε το ινδικό παιχνίδι "φτου στο πτυελοδοχείο" μασώντας κάτι που δε θυμάμαι πώς το λένε οι ινδοί κι είναι κόκκινο. Εμείς θα βρούμε το προϊόν και σε άλλα χρώματα και καθώς θα θυμόμαστε έναν έναν τους 300 ...ε ρε σάλιο!!! Βέβαια έχουν περάσει πολλές 300άρες τόσα χρόνια οπότε χρειαζόμαστε ...ένα δύο τρία, πολλά πτυελοδοχεία.
Βέβαια - πέρα από τα αστεία - δεν βγαίνει τίποτα από το γενικό ανάθεμα, οπότε μετά το φτύσε - φτύσε ας το ρίξουμε στην κουβέντα μήπως και καταλήξουμε κάπου.
Ave!