Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

Μακεδονομάχοι και Ζορο- άστρες


Όπως ίσως θα προσέξατε στο βιογραφικό μου αναφέρω – με πόνο ψυχής- ότι λόγω της μετανάστευσης μου στην Αθήνα δεν συμμετείχα στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, η οποία τότε ήταν μία και ήταν ελληνική και όποιος είχε διαφορετική άποψη είχε έτοιμη μία θέση στην κόλαση μαζί με αλλόθρησκους που θα τον ανασκολόπιζαν εις τους αιώνες των αιώνων.
Σύσσωμη – τότε- η πολιτική ηγεσία ύψωσε το – χαμηλό ούτως ή άλλως – ανάστημα της και δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί όνομα που θα περιλαμβάνει, έστω ως συνθετικό, το όνομα Μακεδονία. Πέρασαν κάμποσα χρονάκια και η αβάφτιστη γειτόνισσα αποκαλείται απ’ όλους Μακεδονία σκέτο και παίρνοντας αέρα από την υπερήφανη ελληνική εξωτερική πολιτική ονειρεύεται μεγάλες Μακεδονίες που φτάνουν περίπου μέχρι τα βόρεια προάστια της Αττικής.
Η πολιτική ηγεσία πλέον ανακάλυψε τον ρεαλισμό που της έλειπε και τώρα διαπραγματεύεται ανώδυνους προσδιορισμούς όπως Άνω , Κάτω, έξω δεξιά, αριστερά όπως μπαίνουμε, κέντρο- απόκεντρο και άλλα χαριτωμένα…
Αυτό που δεν άλλαξε είναι οι «πάνσοφες» παρεμβάσεις του Μίκη Θεοδωράκη, που ανέκραξε και πάλι «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και σε μια παραληρηματική ανάλυση της γεωπολιτικής κατάστασης στα Βαλκάνια, πρότεινε να κλείσουμε τα σύνορα στο άτακτο κρατίδιο. Κι αν Θεοδωράκης έχει μια ιστορία στην πλάτη που μας κάνει ανεκτικούς στην ασυνάρτητη πολιτική του σκέψη των τελευταίων 30 χρόνων, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους συμπατριώτες μου Μακεδονομάχους, που αυτή τη φορά υπερασπίστηκαν τα δίκια του τόπου με τη μάσκα του Ζορό!!!
Ο επικίνδυνα γραφικός Ψωμιάδης ο μονογενής, σήκωσε τη σημαία του αγώνα φορώντας τη στολή και τη μάσκα του Ζορό και αφού το Τριώδιο δεν έχει κλείσει ακόμα περιμένω το επόμενο Σαββατοκύριακο νέο αγωνιστικό παρόν από τον Ψωμιάδη - Λούκυ Λουκ, που ιππεύοντας τη Ντόλυ – Βουκεφάλα θα καταφέρει καίριο πλήγμα στους οχθρούς του έθνους, όπου γης.
Τώρα πλέον μπορώ να ελπίζω βάσιμα ότι όταν προσερχόμαστε στα διπλωματικά τραπέζια η διεθνής κοινότητα θα μας αντιμετωπίζει με τη σοβαρότητα που αντιμετωπίζουμε κι εμείς τα θέματα μας
Ζήτω το Έθνος!

10 σχόλια:

Pastaflora είπε...

Νομίζω ότι ο κ. Θεοδωράκης θα έπρεπε απλά να τραγουδήσει την επιστολή του στους διαπραγματευτές του FYROM. Όχι μόνο θα ανέκραζαν "απεταξάμην την Μακεδονία", αλλά θα παραδίδονταν στις ελληνικές αρχές ως οι "χαμένοι κρίκοι" της 17 Νοέμβρη.

Giannis Kafatos είπε...

Νομίζω ότι τα παραλές. Ο Ζορό αγωνιζόταν για τα τίμια δίκια των "ζαπατίστας" της επόχής. Ο Πανίκας σας πρωτοπόρος των σύγχρονων "μακεδονίστας" προσπαθεί αλλά το κράτος των Αθηνών (κι άλλη μομφή για τους συγκαμμένους μονίμως παραπονόμενους συμπατριώτες σου)τον μπλοκάρει και δεν αφήνει το ταλέντο του να ξεδιπλωθεί. Τρομάζει η μάσκα του ζορό, αλλά την έβαλε γιατί αν φορούσε τη μάσκα του Φιλίππου θα τον έλεγαν ... εθνολαϊκιστή!
Προτείνω για το άλλο 3μερο, το έσχατο της αποκριάς, να τον ντύσετε Πανίκ-ο-Μπομπ Σφουγγαράκη του Θερμαϊκού. Είναι βέβαιον ότι θα καταφέρει να κάνει υποβρύχιες δηλώσεις κατά των Σκοπίων που βρωμίζουν το Θερμαϊκό με απώτερο στόχο να μας πεθάνουν όλους οπότε ανενόχλητοι να καταλάβουν την πόλη!
φιλιά www.u-hoo.gr/gianniskafatos

Ανώνυμος είπε...

Τις τελευταίες ημέρες - εγώ η αφελής - προσπαθώ να καταλάβω πού στηρίζει η FYROM την αδιαλλαξία της. Εντάξει όλοι ξέρουμε ότι την στηρίζει κάπου στην Αμερική, άραγε πού; οι ηγέτες της όμως καθότι και αμερικανοθρεμμένοι ξέρουν καλύτερα. Εκείνο όμως που έχω απόλυτα σαφές στο κεφάλι μου - και συχωρέστε με γι' αυτό - είναι ότι ο Θεοδωράκης με τον τρόπο του και άθελά του πιθανόν είναι το ίδιο επικίνδυνος με τον Ψωμιάδη επειδή οι απόψεις του μου θυμίζουν την παροιμία "αλλού βαρούν τα τύμπανα, αλλού χορεύει η νύφη". Χρειάζεται δε δεύτερη ανάγνωση για να διαπιστώσει ο κόσμος ότι ο Μίκης καλύτερα να μασάει παρά να μιλάει. Ενώ τον Ψωμιάδη τον καταλαβαίνεις με τη μία. Άρα δε τσιμπάς. Μαζέψτε τους!!

Φράνσις είπε...

Πως το είχε πει μωρε εκείνος ο γκαντέμης πριν απο χρόνια; "Σε 10 χρόνια ολοι θα το εχουν ξεχασει το μακεδονικό".... Συγγνωμη Τζιμ, αλλα φοβαμι πως είτε έτσι,έίτε γιουβέτσι, ήδ η διεθνης κοινότητα, εχει αποφασίσει πως να αποκαλεί το "αβάπτιστον". Το θεμα για μενα δεν είναι το όνομα καθεαυτό. Αλλωστε υπαρχουν και 21 πολεις που λεγονται Αθηνα, στη υφήλιο. Είδες να δημιουργηθει προβλημα; Το προβλημα είνι αυτο πο υαναφερει κι εσύ περι ονείρων προσάρτησης εδαφών , με αιτιολογία το όνομα.Δεν ξερω, μαλλον θα πρεπει να προσδοκώ σε μια δευτερη ζωή για να καταλαβω πλήρως τα ζητήματατης εξωτερικής πολιτικής, ανάθεμα το Διεθνές Δίκαιο. Χαίρε.

microsoult είπε...

@ pastaflora. Νομίζω ότι ήδη στήνετται η λαϊκή ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης στα σύνορα των Ευζώνων.

@ giannis. Νομίζω ότι οι προτάσεις σου πρέπει να πέσουν επειγόντως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων!

microsoult είπε...

@ νάση. Σε σχέση με τον Ψωμιάδη, σκέψου ότι δεν τσιμπάς εσύ. Δυστυχώς όμως, όπως ξέρεις τσιμπάει το 60% των Θεσσαλονικιών

microsoult είπε...

@ auburn kate. Φαντάζεσαι να υποχωρήσουν στο θέμα του ονόματος της χώρας και να αποφασίσουν να μετονομάσουν την πρωτεύουσα τους σε Αθήνα;

Γιώργος Χρηστινίδης είπε...

Αγαπητέ Δημήτρη, συνφωνώ, βεβαίως, με το πνεύμα του κειμένου σου, πλην όμως διαφωνώ με την τοποθέτησή σου απέναντι στο Μίκη Θεοδωράκη. Δεν είναι εδώ ούτε ο χρόνος ούτε ο χώρος κατάλληλοι για να αναπτύξουμε τα της προσφοράς ή της αξίας του Μίκη Θεοδωράκη, άλλωστε δεν είναι το ζητούμενο αυτό, μπορούμε να σταθούμε όμως στην περιβόητη επιστολή του που διάβασε ο Λαζόπουλος. Τι είπε στην ουσία; Είπε να προσέχουμε γιατί υπάρχει ένα γενικότερο σχέδιο για τα Βαλκάνια, κάτι που γίνεται για μας χωρίς εμάς. Από ποιους; Από τους συνήθεις ύποπτους της άλλης μεριάς του Ατλαντικού. Ποιος δε συμφωνεί με αυτό; Είναι, άλλωστε, ηλίου φαεινότερο που στηρίζουν την αδιαλλαξία τους οι Σκοπιανοί. Δε συμφωνώ κι εγώ με την προτροπή να κλείσουμε τα σύνορα, ούτε πιστεύω ότι οι κύριοι υπεύθυνοι είναι οι Αμερικάνοι ή οι Σκοπιανοί, ώστε να τους απομονώσουμε ή να τους κάνουμε να περάσουν άσχημα εν είδει τιμωρίας μιας και ο κυριότερος υπεύθυνος είναι η ανικανότητα όλων των μεταπολεμικών κυβερνήσεων στην Ελλάδα. Η ανικανότητα τους να δουν λίγο πιο μακριά από τη μύτη τους σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς. Ας μη "χτυπάμε" λοιπόν το Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος όταν χρειάστηκε δεν αγόρευσε από τον καναπέ του, ούτε χαιδεύοντας ένα πληκτρολόγιο, αλλά ρισκάρισε τη ζωή του.
Όσον αφορά στο...Ζορρό και λίγα λες. Ποτέ δεν μπόρεσε καλύτερα η γελοιότητα να θριαμβεύσει.

Φιλιά από Θεσσαλονίκη.

microsoult είπε...

@ γιώργος

Αγαπητέ φίλε η στάση μου απέναντι στο Μίκη Θεοδωράκη είναι η στάση που θα είχα απέναντι σε οποιονδήποτε άλλον εξέφραζε τις ίδιες απόψεις. Ο καθένας, όσο μεγάλη, αξιοθαύμαστη ή δοξασμένη ιστορία κι αν έχει, κρίνεται ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ για τον δημόσιο λόγο του, χωρίς να αποτελεί άλλοθι η ιστορία του. Η καλλιτεχνική αξία ιδιαίτερα, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κριτήριο αποδοχής των πολιτικών απόψεων κάποιου. (σκέψου ότι ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές του 20ου αιώνα ο Έζρα Πάουντ ταυτίστηκε με τους Ιταλούς φασίστες, όπως και ένα μεγάλο κομμάτι των φουτουριστών).
Στο θέμα μας τώρα. Δεν «χτυπάμε» τον Μίκη Θεοδωράκη, τον κρίνουμε για τις απόψεις του. Κάνεις δεν διαφωνεί για τα παιχνίδια που παίζουν οι Αμερικανοί στα Βαλκάνια. Κανείς δεν αθώωσε την πολιτική της υπερδύναμης που έχει οδηγήσει σε συνεχή αδιέξοδα ακόμα και την ίδια. Δεν ξέρω όμως πόσοι είναι έτοιμοι να δεχτούν ότι παιχνίδια παίζουν και είναι έτοιμοι να παίξουν ακόμα μεγαλύτερα και οι Ρώσοι, για τους οποίους επιφυλάσσουμε μονίμως το ρόλο του καλού και αγαθού γίγαντα.
Έπειτα, αυτή η ηρωικά φοβική τάση απέναντι στον Κόσμο, με εκκλήσεις για κλείσιμο των συνόρων και διάφορες ηρωικές κορώνες του στυλ «Μπορεί να υποφέρουμε όμως το ζητούμενο για μας είναι να παραμείνουμε Έλληνες», δείχνουν μια εμμονή σε ηρωικά σαλπίσματα του παρελθόντος και γίνονται για λόγους αυτοεπιβεβαίωσης και όχι από κάποια ρεαλιστική (και δεν εννοώ δουλική) ανάγνωση του παρόντος. Υπερβολές και βερμπαλισμοί που δεν οδηγούν πουθενά. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη νέα επιστολή που έστειλε σήμερα ο Θεοδωράκης στον αντιπρόεδρο της Βουλής, όπου αναφέρει- για το ίδιο θέμα- ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, πιο δύσκολη ακόμα και από την περίοδο της Χούντας!!! Τι μπορώ να προσθέσω εγώ σαν σχόλιο σ’ αυτήν την εκτός χρόνου και τόπου τοποθέτηση! Ο Μίκης της μεταπολίτευσης μετοίκησε πολιτικά από το ΚΚΕ στο ΚΚΕ εσωτερικού, φλέρταρε με το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου, έγινε υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ξαναφλέρταρε με το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη και έστελνε επιστολές με μεσσιανικό πάντα ύφος
Ο ίδιος ο Θεοδωράκης είναι ,Γιώργο μου, που υπονομεύει τον εαυτό του ως ιστορικό φυσιογνωμία και όχι εγώ.
Και για να κλείσω πριν σε κουράσω. Τη στιγμή που κοντεύουμε να κλείσουμε την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, δεν πιστεύω ότι χρειαζόμαστε σαλπίσματα από Μεσσίες που αναμασούν τις εμμονές και την γλώσσα του προηγούμενου αιώνα. Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι ΝΕΟΣ λόγος, ανοιχτός στον κόσμο, χωρίς φοβίες και εσωστρέφειες, ΝΕΟΥΣ ανθρώπους που θα βρουν, θα δοκιμάσουν και θα προτείνουν τα ΝΕΑ όπλα με τα οποία θα αντιπαρατεθούμε στην ασφυκτική κατάσταση που μας περιβάλει. Έστω κι αν αυτά τα όπλα είναι πληκτρολόγια…

Ανώνυμος είπε...

Δημήτρη με βρίσκεις σύμφωνη στο θέμα Θεοδωράκη. Το παράδειγμα του Έζρα Πάουντ είναι χαρακτηριστικό. Μπορώ να πω μάλιστα ότι ο Έζρα Πάουντ ήταν η αφετηρία για να σκεφτώ πολύ στο παρελθόν το πάντα ανοιχτό ζήτημα της σχέσης της τέχνης με την ιδεολογία της εκάστοτε εξουσίας. Πολύ ωραία αναλύεται το θέμα αυτό στην "Προσωπική συμφωνία" του Ρόναλντ Xάργουντ. Πριν 5 χρόνια νομίζω, το είδα στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης (σκηνοθεσία Αθ. Καραγιαννοπούλου!!) και παρακολουθώντας τα δρώμενα και τον προβληματισμό των χαρακτήρων του έργου, κάποιος ίσως να μην παίρνει σαφείς και έτοιμες τις απαντήσεις αλλά σίγουρα στο τέλος θα δώσει τις δικές του στο θέμα αυτό. Από τη μεριά μου απλώς επιβεβαίωσα για μια φορά ακόμη τις ήδη σχηματισμένες απόψεις μου για το ζήτημα.
Τα σέβη μου