Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

Το βασίλειο μου για έναν καφέ!



Οι «σύντομοι» καφέδες στο κέντρο της πόλης είναι μία από τις συνήθειες που αρνούμαι να εγκαταλείψω από τα φοιτητικά μου χρόνια μέχρι και σήμερα. Και όλα αυτά παρά τις τραυματικές εμπειρίες με τις οποίες έχει εμπλουτιστεί αυτή η εμπειρία. Έχω μάλιστα λαμπρόν παρελθόν αφού άσκησα το άθλημα σε πλείστες όσες πλατείες και στενοσόκακα,. Εξάρχεια, Ν. Σμύρνη, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Πειραιάς, ακόμα και στο ένδοξο μεγαλοαστικό Κολωνάκι, όπου για δεκαετίες η εμμηνόπαυση απολαμβάνει τον ελληνικό της στα στοιχισμένα τραπεζάκια ή παπαρολογεί με ύφος σημαίνοντος προσώπου στο άβολο Ντα Κάπο.
Οι συνήθειες του καφέ όμως έχουν αλλάξει και έχουν αποσυντονίσει το νευρικό μου σύστημα το οποίο έφερνα πάντα σε λογαριασμό με ένα διπλό εσπρέσσο. Τον εσπρέσσο δεν το έπινα πάντα, αφού διετέλεσα κι εγώ, επί σειρά ετών εραστής του παραδοσιακού φραπόγαλου, στο οποίο επανέρχομαι συχνά πυκνά, όταν χτυπούν την πόρτα οι θύμησες (αριστερός ποιητικός λόγος) της νιότης μου.
Η βασική αλλαγή των τελευταίων ετών είναι τα Σταρμπακς, τα οποία τείνουν να φτάσουν τον αριθμό των περιπτέρων και προσφέρουν χιλιάδες εναλλακτικές εκτός από κανονικό καφέ. Είναι σελφ – σερβις (αυτά και το Ντα Κάπο) και τιμούν όσο κανένα άλλο τους μη καπνιστές. Κάθε φορά που καλούμαι να πιω ρόφημα στην εν λόγω σειρά ροφημάτων, κάτω από τη σόμπα εξωτερικού χώρου (ως καπνιστής κάθομαι έξω) έχω μια ακατανίκητη διάθεση να φωνάξω «Φονιάδες του καφέ, Αμερικάνοι» κάνοντας παράλληλα στην παρέα μου μια ενδελεχή ανάλυση της ιμπεριαλιστικής πολιτικής στα Βαλκάνια.
Αλλά και εκτός της αμερικάνικης αλυσίδος, τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά. Εκατοντάδες συμπαθείς μετανάστες - μικροπωλητές πραγματοποιούν αθόρυβες εφορμήσεις στα τραπέζια, ανά δίλεπτο περίπου, γεγονός που υπονομεύει τη διάθεση σου να επικοινωνήσεις με τον συνδαιτυμόνα σου. Λουλούδια, μπρελόκ και κυρίως CD και DVD φυτρώνουν από το πουθενά στο ύψος της μύτης σου. Δεν ξέρω αν η πειρατεία σκοτώνει τη μουσική, τη συζήτηση τη σκοτώνει σίγουρα.
Κατά τραγική σύμπτωση έχεις επιλέξει να πιεις τον καφέ σου την ώρα που η συμπαθής και χαρίεσσα (κατά τον Εμπειρίκο) γκαρσόνα σχολάει, οπότε πλησιάζει στο διάστημα που οι πλανόδιοι μετρούν τις εισπράξεις και σου πετάει το τετριμμένο : «Μήπως μπορείτε να με πληρώσετε». Φυσικά και πληρώνεις με soundtrack τα εκατοντάδες σπαστικά ringtones που δοκιμάζει σαδιστικά η διπλανή παρέα των εφήβων, που εορτάζει την απόκτηση του νέου Nokia, με κάμερα, μπλου τουθ, τοστιέρα και ηλεκτρική βούρτσα για ίσιωμα φράντζας Emo.
Αφού έχεις πληρώσει 5 ευρώ (4,20 συν 0,80 μπουρμπουάρ για να μη σε πουν και γύφτο) για τον καφέ που δεν ήπιες αποφασίζεις να επιστρέψεις στην οικία σου και να δοκιμάσεις την παραδοσιακή φραπεδιά που ποτέ δεν σε πρόδωσε. Παρά το γεγονός όμως ότι σουπερ- μάρκετ πήγες χθες, καφέ δεν πήρες και έτσι αποφασίζεις να βολευτείς με το φακελάκι δώρο από κυριακάτικη εφημερίδα! Το προϊόν όμως είναι νέο και δοκιμάζεται στον δικό μου ουρανίσκο και στο δικό μου στομάχι με ελάχιστη επιτυχία. Τα νεύρα μου βρίσκονται σε κρίσιμη φάση και να φανταστείς ότι δεν ήπια έναν καφέ ολόκληρο.

12 σχόλια:

Giannis Kafatos είπε...

a, ρε σούλτα! Για θυμήσου την "φάση αόρατος άνθρωπος" με τις γκαρσόνες στο Τζάκσον!

Ανώνυμος είπε...

Μα βρε Δημήτρη μου "καφέ" στα Στάρμπακς; Έλεος! Αυτό που σερβίρουν δεν είναι καφές, είναι γάλα με εσάνς καφέ για να ικανοποιούνται οι έφηβοι που πάσχουν από μικρομεγαλισμό. Για να μην αναφέρω την πελατεία τους και κατηγορηθώ για υφέρποντα ρατσισμό*. Φραπόγαλο και πάλι φραπόγαλο το οποίο προσωπικά ποτέ στη ζωή μου δεν ήπια. Εγώ το ούζο θέλω ανέρωτο και το ...φραπέ μου σκέτο, που λέει και το άσμα κι ας περιγράφει τον άντρα τον πολλά βαρύ. Πολύ καλό το "Φονιάδες του καφέ Αμερικάνοι" αλλά να σου ρίξω εγώ μια ανάλυση για τη Νεστλέ (νεσκαφέ) που θα πεις τα Στάρμπακς προσκοπάκια τα οποία βεβαίως γνωρίζουν πολύ καλά πώς να ρουφούν το αίμα των Αιθιόπων από τους οποίους προμηθεύονται τον καφέ τους. Πάντως 4 πράγματα δε ξεχνώ ποτέ να αγοράσω από το σούπερ μάρκετ. Τα 2 είναι καφές και τυρί (δεν θέλω να ζήσω χωρίς αυτά). Τα άλλα 2 είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Το βασίλειό μου για ένα καφέ!! ΤΩΡΑ!!!


* (Χάθηκε ένα "Ζόναρς" βρε αδελφέ;)

Γιώργος Χρηστινίδης είπε...

Έχω ανακαλύψει κάτι μικρά καφεδομαγαζάκια στη Θεσσαλονίκη τελευταία, μιας και αναγκάστηκα να ξανανακαλύψω την πόλη από την αρχή αφού έλειπα για χρόνια. Σ' αυτά τα μέρη μπορείς να απολαύσεις τον καφέ, τη συζήτηση και τους φίλους σου, γιατί παραδόξως οι κάθε είδους μικροπωλητές τα αποστρέφονται (ίσως από μια παράξενη αίσθηση και παραδοχή απ΄τη μεριά τους ότι δεν ταιριάζουν εκεί). Η ατμόσφαιρα σ' αυτά τα μαγαζιά είναι γοητευτική... είναι κάπως... δεν ξέρω πως να την περιγράψω γιατί σε καθένα από αυτά είναι διαφορετική, αλλά σε όλα είναι αυθεντική.
Αλλά φίλε μου, εσύ δεν μπορείς να τα γνωρίζεις αυτά γιατί στην πόλη αυτή έχεις να περπατήσεις χρόνια. Σ' έφαγε η πλανεύτρα η Αθήνα κακομοίρη μου, ούτε έναν καφέ δεν μπορείς ν' απολαύσεις...

Pastaflora είπε...

Τον κορυφαίο καφέ από αισθητικής και γευστικής άποψης, τον πίνω ανελλιπώς κάθε Τρίτη πρωί σε σικάτο καφέ-μπιλιαρδάδικο κατά Βοτανικό μεριά, παρέα με καμένους ποδοσφαιρόφιλους που διαβάζουν το Φως και συζητάνε για την πουλημένη διαιτησία. Επειδή ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού είναι φίλος, έχω πάρει το θάρρος και του πηγαίνω το ταπεράκι μου με τον ζαπατίστικο εσπρέσο που μου τον σερβίρει ως καπουτσίνο πασπαλισμένο με κανελίτσα που σχηματίζει το λογότυπο του Φωστήρα. Αυτό είναι που λέμε κυριολεκτικά και μεταφορικά "η επανάσταση στη γεύση"

microsoult είπε...

@ giannis
Ξεχνάω νομίζεις αυτές τις ανεπανάπληπτες στιγμές- ορόσημα στην ιστορία του σέρβις

microsoult είπε...

@ ναση
Σε καταγγέλλω ως εγκάθετη του Ζόναρς, αλλά επειδή είμαι ανώτερος άνθρωπος θα σταματήσω εδώ. (Όπως θα κατάλαβες τελευταία έχω παρακολουθήσει πολλά τηλεοπτικά παράθυρα!!!)

microsoult είπε...

@ γιώργος
αγαπητέ βορειοελλαδίτη. Υπάρχουν και στην Αθήνα κάποια καφεδομάγαζα που έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα Σταρμπακς. Όσο γι αυτά της Θεσσσαλονίκης, πιστεύω να δεσμεύεσαι ότι την επόμενη φορά που θα έρθω στα βόρεια θα μου γίνει ξενάγηση

microsoult είπε...

@ pastaflora
Θεϊκό, απλώς θεϊκό!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Δημήτρη αν πραγματικά πίστευες ότι είμαι "εγκάθετη" του Ζόναρς και μάλιστα του "ανανεωμένου μη χέ.....", θα ξέχναγες την ανωτερότητά σου και θα μου την έλεγες κανονικά. Όχι πως δεν έχω αφήσει κι εγώ τον οβολό μου στο Ντα Κάπο στα ...νιάτα μου. Αλήθεια ο Αναστόπουλος κι ο Μαυρομάτης να πηγαίνουν ακόμα εκεί;

Πάντως να μη χαρώ τα (τωρινά δεύτερα) νιάτα μου και την ομορφιά μου αν ποτέ πιω ελληνικό καφέ στα στοιχισμένα τραπεζάκια της πλατείας Κολωνακίου!! Το τρέμω το σχόλιό σου!!! Καθότι γυναίκα και ...κοντός ψαλμός αλληλούια!!! (ο νοών νοείτω)

Φράνσις είπε...

υποκλίνομαι βρε καφεδονταλκαδιάρη!! (είμεθα και γλωσσοπλάστες εμεις τα ούφο, αν δε ντο αντελήφθης) χαχαχαχα. Εχω ενα μικρο θεματάκι που λενε και επι των ημερών μας, με την πολυκοσμία, τυπου Zonar's.ΜΕ πιανει το αλλεργικο-αγοραφοβικό μου καταλαβαίνεις.Οσο για το Starbucks, το μον οπο υεχω να πω διότι , ντρεπομαι που το λεω, αλλα δεν θυμαμαι να εχω δοκιμασει τον καφέ τους, είπαμε είμαι ουφο, είναι οτι οποτε βλεπω εκεινο το πλασμα με τα ξασμενα μαλλια στο φλυτζάνι με το θερμομονωτικό υλικο, και διαβαζω κα ιτον διακριτικό τίτλο, σκέφτομαι το εξής: starbucks σημαινει αστερόφραγκα;!!!! Είμαι θιασώτης του καφέ, προσφατα μου εκανα δώρο μία τεράστια κουπα, πργαματικό γλαστρακι, ΄και πινω τους καφεδςς μου εκει μεσα, καλα μιλαμε για πολλα χιλιομετρα στο διαδρομο για να καψω τους capuccino! Α! μ'αρεσει πολυ ο οικιακός καφες, ξερεις, αυτος που περιγταφεις στο τέλος, όπως ακριβως τον γουσταρεις, και χωρις τους καλοντυμενους κουτσομπόληδες σετακι.Αλλα πηγαινε κα καμια βόλτα στο σούπερ ρε συ Τζιμ, τς,τς, τς. Για δοκιμασε και τους καφεδες των περιπτερων της Jacobs(προς θεου δεν κανω διαφήμιση) ιδίως τον εσπρέσσο του. Αν δεν μεινεις 3 μερόνυχτα "στην πρίζα" μη σώσω να επιστρεψω στον πλανήτη μου. Φιλια.

microsoult είπε...

@ ναση
Ο Αναστόπουλος είναι προπονητής με θητεία- κατά καιρούς- στην επαρχία, ενώ ο Μαυρομάτης είναι πλέον ευρωβουλευτής και τον παίρνει (τον καφέ του) στις Βρυξέλλες.

microsoult είπε...

@ auburn kate.
Θα δοκιμάσω τον καφέ που προτείνεις σε συσκευασία king size και μετά τις ιατρικές εξετάσεις θα σε ενημερώσω για τα αποτελέσματα!