Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2009

Πεύκο: ο γνωστός- άγνωστος


Επιτέλους μετά από δεκαετίες καταστροφικών πυρκαγιών μία κυβέρνηση έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε με τόλμη και χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος ότι ένας από τους βασικούς λόγους της ανεξέλεγκτης επέκτασης των πυρκαγιών είναι το πεύκο! Θα σας παρακαλέσω να μην χασκογελάτε και να δώσετε την πρέπουσα προσοχή σ’ αυτήν την δήλωση, η οποία νομίζω ότι θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα των πυρκαγιών.
Θα ήθελα κι εγώ με τις μικρές μου δυνάμεις να συνδράμω στην αποκάλυψη του αγαπητού Ευάγγελου, καταγγέλλοντας ότι το πεύκο είναι άτιμο δέντρο. Ύπουλο και συχνότατα βρωμερό. Πρώτ’ απ’ όλα σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ξερνάει πευκοβελόνες, τις οποίες δυσκολεύεσαι να απομακρύνεις με μια απλή σκούπα. Όσοι κάνουν κάμπινγκ επί χρόνια θα γνωρίζουν ότι οι ύπουλες πευκοβελόνες τρυπώνουν στα πιο απίθανα σημεία μιας σκηνής, χωρίς καμία διάθεση να απομακρυνθούν. Εμφανίζονται δε, και τσιμπούν ύπουλα τη στιγμή που δεν το περιμένεις.
Επιπλέον το πεύκο εκκρίνει διάφορα κολλώδη υγρά, όπως το γνωστό ρετσίνι, το οποίο σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έχουν καταπιεί εκατοντάδες συμπαθείς αλκοολικοί, λόγω της συνωνυμίας του με τη ρετσίνα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στο πεπτικό τους σύστημα.
Επίσης το πεύκο προσελκύει διάφορα αγενή και τεμπέλικα έντομα, όπως τα τζιτζίκια, που φωνασκούν αναιτίως στα κλαριά του, ακόμα και τις ώρες κοινής ησυχίας!
Κι αν όλ’ αυτά μπορείς να τα ανεχτείς, αυτό που πραγματικά σε βγάζει έξω από τα ρούχα σου είναι η αναρχίζουσα συμπεριφορά του πεύκου, που χρησιμοποιεί την ώρα της πυρκαγιάς το όπλο μαζικής καταστροφής, το γνωστό μας κουκουνάρι, για να πολλαπλασιάσει, χωρίς καμία αιδώ, την καταστροφή. Όπως ίσως γνωρίζετε, το κουκουνάρι, όταν πάρει φωτιά, δεν κάθεται να καεί ήσυχα πάνω στο μητρικό δέντρο, αλλά πετάγεται σαν οπλοβομβίδα δεκάδες μέτρα μακριά προκαλώντας τον όλεθρο σε άλλα δέντρα, σε αυτοκίνητα, σπίτια, αυθαίρετα και νόμιμα (δεν κάνει καμία διάκριση, σε αντίθεση με τις Πολεοδομίες της χώρας)
Γι αυτό η λύση είναι μία: Να κηρύξουμε ανηλεή πόλεμο στο πεύκο! Προτείνω στην κυβέρνηση να ξεκινήσει ΤΩΡΑ το ξερίζωμα όλων των πεύκων της Αττικής (σε πρώτη φάση) και στη θέση τους να χτίσει ωραιότατες μεζονέτες, αφού αυτή είναι η πρωταρχική ανάγκη του μέσου Έλληνα! Για να υπάρξει μάλιστα και σύνδεση με το παρελθόν καλό θα ήταν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα (που έτσι κι αλλιώς δεν θα έχουν αντικείμενο, αφού δεν θα υπάρχει πλέον δάσος για να καεί) να ψεκάζουν το πρώην δάσος με κολώνια πακοραμπάν με άρωμα πεύκο. Έτσι και θα έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε πευκοδάσος και δεν θα έχεις τα ενοχλητικά πεύκα μέσα στα πόδια σου.
Για να μην εκλείψει όμως τελείως το πράσινο από τη χώρα θα πρότεινα το 1/3 των νέων μεζονετών να αφεθούν να ρημάξουν για κάποια χρόνια. Η πολύτιμη εμπειρία από τα Ολυμπιακά Ακίνητα που αφέθηκαν να ρημάζουν επί μία 5ετία μας δείχνει το δρόμο. Η εγκατάλειψη των κτιρίων δημιουργεί με το χρόνο χαμηλή βλάστηση που δεν χρειάζεται φροντίδα (αγριόχορτα, βρύα, λειχήνες κλπ). Επίσης εμπλουτίζεται και η πανίδα κυρίως με έντομα και τρωκτικά, τα οποία (όπως θα έχετε δει στα ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΙ) παίζουν σημαντικότατο ρόλο στο οικοσύστημα και όχι μόνο τα αγαπημένα σας σκιουράκια και ελαφάκια, που μάθατε να συμπαθείτε από τις πολλές παραγωγές του Disney που έχετε δει στη ζωή σας.
Θα με ρωτήσετε ευλόγως: Και το διοξείδιο του άνθρακα; Το οξυγόνο που προσφέρουν τα δέντρα; Εδώ είναι που πρέπει να στηθεί το μεγάλο μελλοντικό project. Αφού ο μέσος πολίτης εδώ και χρόνια, με την πολύωρη παρακολούθηση τηλεοπτικών σκουπιδιών και με τη συνεχή συναλλαγή με την εξουσία κατέστη φυτό, γιατί να μην καλέσουμε τους καλύτερους επιστήμονες του κόσμου, ώστε με μια μικρή παρέμβαση στο DNA των πολιτών να τους «προικίσουν» με τις ιδιότητες των δέντρων: Να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα και να προσφέρουν οξυγόνο!
Γιατί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο φυτό στο δυτικό πολιτισμό είναι ο άνθρωπος! Και είναι ικανός για όλα…

6 σχόλια:

Νάση είπε...

Σπίτσλες για άλλη μια φορά!!!! Όμως ξέχασες τις αλλεργίες!! ΤΙΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΛΕΜΕ!!!!!
Προσυπογράφω την τελευταία πρόταση.
Και μάλιστα επαυξάνω. Αυτά τα φυτά που ευδοκιμούν στον ....φυτικό πολιτισμό - σε όλον όμως, δε θέλω "ρατσιστικές" εξαιρέσεις - δε φταίνε μόνο για τα δικά τους δεινά που έτσι κι αλλιώς τα συνηθίζουν εύκολα γιατί είναι πολύ προσαρμοστικά, σαν τους φύκους τους πλατύφυλλους κι όχι τους μπενζαμίνους.
Δυστυχώς προκαλούν φοβερά δεινά και στους ανθρώπους των μη ...φυτικών πολιτισμών αφού θεωρούν ότι δεν μπορούν να τα προκαλέσουν οι ίδιοι, κάτι για το οποίο προσωπικά πολύ αμφιβάλλω.
Καταλάβατε;; Ή μήπως θέλετε να κάνω και ........

microsoult είπε...

@ Νάση. Να μην κάνεις τίποτα! Καταλάβαμε... Δεν είμαστε φυτά!

idiamantoni είπε...

ξεχάσατε την ύπουλη βαμβακίαση που τόλμησαν να αποκτήσουν αφού τα ξεζουμίσαμε για να ταϊσουμε τα παιδιά μας με άπειρες φέτες βιτάμ και πευκόμελο!
ΝΑ ΤΑ ΚΑΨΕΤΕ ΟΛΑ!!!!
(λες να βρω πάκοραμπαν στα ράφια του Χόντου;)
Με βαθειά εκτίμηση,
Ηλιάδα

Νάση είπε...

Η πιο κατάλληλη κολώνια είναι η PINO SILVESTRE. Έχει και το σωστό μπουκάλι.
Ψάξτε στο ντουλάπι του μπαμπά ή του παπού σας μπορεί να έχει ξεμείνει κανένα.

Κωνσταντίνα είπε...

Η αλήθεια είναι ότι τα μεσογειακά οικοσυστήματα είναι συνδεδεμένα με τη φωτιά, και αυτή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εξέλιξης και της ανανέωσής τους. Όλα αυτά τα ωραία ισχύουν όταν η φωτιά ξεσπά μια ή δυό φορες σε μια 100ετία και ξεκινά απο φυσικές αιτίες, πχ από κεραυνούς. Και παύουν, βέβαια, να ισχύουν όταν ξεσπά μια ή δυο φορές σε μια 3μηνία από γκαζάκια και σκουπίδια. Για να ξεκαθαρίζουμε τα αυτονόητα...

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα σου ήταν αναμενόμενο, το περιεχόμενο όμως πάλι με αιφνιδίασε. Δυστυχώς το πικρό γέλιο που προκαλεί δεν φαίνεται ν'αγγίζει τα "φυτά" στα οποία αναφέρεσαι. Όσο για τους υπόλοιπους, μάλλον εισπράττουμε τα αποτελέσματα της λάθος στάσης που πήραμε στη ζωή μας. Παραδόξως, συνεχίζω να αισιοδοξώ... Ciao! Στέφανος