Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2007

Σκουπίδι μ’ έκανες!


Σαν βγεις στον πηγαιμό για ανακύκλωση, θα ‘ναι μακρύς ο δρόμος σου, φίλε συμπολίτη. Αν είσαι δε, και κάτοικος του Δήμου Αθηναίων, πάρε μαζί σου και μια φωτογραφική μηχανή, γιατί αν βρεις κάδο ανακύκλωσης, αξίζει να τον απαθανατίσεις, αφού είναι τόσο σπάνιος πλέον, όσο κάποιες απειλούμενες σαύρες στην έρημο Καλαχάρι!

Το ξέρω, κάποιοι fans των μετρ των δημοσίων σχέσεων δημάρχων της σεμνής και ταπεινής παράταξης, θα πουν ότι είμαι λαϊκιστής, εγκάθετος του Θόδωρου Πάγκαλου, ανηψιός της Αλέκας Παπαρήγα, μυστικός πράκτορας που σκοπεύει να κουρέψει τους θεσμούς ΣΥΡΙΖΑ…
Αλλά όχι, έχω στοιχεία!

Δυστυχώς δε μένω κοντά σε πλατεία με αυτούς τους θηριώδεις «ανακυκλωτήρες», όπου μπορείς να πας με ένα πλαστικό μπουκάλι, να το παραδώσεις, να κερδίσεις ένα λεπτό (όχι σε χρόνο, σε χρήμα) και ως χουβαρντάς μεσοαστός να το αποδώσεις σε φιλανθρωπική οργάνωση. Επίσης τα συγκεκριμένα σημεία είναι πάρα πολύ καλά για φωτογράφηση δημάρχων, αντιδημάρχων και άλλων δημοτικών αρχόντων που μπορούν να κρατήσουν τη φωτογραφία και να την εντάξουν στα επόμενα προεκλογικά φυλλάδια.
Επίσης δεν κατοικώ στην Ηρώδου Αττικού, Σύνταγμα, Ρηγίλλης και σε άλλα, πλησίον των κέντρων εξουσίας, σημεία, όπου οι μπλε κάδοι και υπάρχουν και τυγχάνουν της προσοχής των απορριμματοφόρων.

Αν όμως κάνεις το λάθος να μένεις «κέντρο- απόκεντρο» Κυψέλη, Γκύζη, Αμπελόκηπους, Πατήσια κλπ, τότε σε περιμένουν δυνατές περιπέτειες ανάλογες με αυτές του ράλι Παρίσι – Ντακάρ.

Δεν χρειάζεται να πληρώσεις εισιτήριο για Βομβάη, Ισλαμαμπάντ, οι εικόνες του τρίτου κόσμου υπάρχουν στο κατώφλι του σπιτιού σου. Ο κάδος (ο κανονικός) θα μείνει γεμάτος για 2 και 3 μέρες ώσπου να αρχίζει να θυμίζει alternative χριστουγεννιάτικο δέντρο, στολισμένο με επιμέλεια με τα σκουπίδια που στοιβάζουν οι γείτονες σου! Ο κάδος ανακύκλωσης που έκανε μια γκεστ εμφάνισης τον περασμένο Μάρτιο έχει ήδη αναχωρήσει «για άλλη γη, για άλλα μέρη»!

Το περασμένο Σάββατο βγήκα στο δρόμο με δύο σακούλες. Μία με τα σκουπίδια που δεν ανακυκλώνονται και μία με τα ανακυκλώσιμα. Ο πρώτος κάδος ξεχειλισμένος. Ο δεύτερος εκτός από ξεχειλισμένος, στολισμένος και με δύο παλιά στρώματα και ένα σκαμπό. Ο τρίτος εκτός του στολισμού είχε πάνω του και μια αφίσα αριστερής οργάνωσης που τιμούσε τον Λένιν!
Η μανία της Αριστεράς με την αφισοκόλληση είναι άλλωστε αθεράπευτη, κάτι που με κάνει να αποφεύγω να μένω για πολλή ώρα ακίνητος όταν βρίσκομαι στο κέντρο και δίπλα σε στάση λεωφορείων ή σε οποιαδήποτε επίπεδη επιφάνεια, φοβούμενος ότι θα γυρίσω σπίτι «στολισμένος» με αφίσα για τα 90χρονα της Οκτωβριανής Επανάστασης
Ο τέταρτος κάδος ο πέμπτος… ο έκτος…

Τελικά απελπίστηκα και επέστρεψα τις σακούλες στο σπίτι. Για κάδο ανακύκλωσης βέβαια, ούτε λόγος! Αφού πλέον όταν βγαίνω με σακούλα που περιέχει ανακυκλώσιμα, νοιώθω ότι βγάζω σκύλο βόλτα! Παίρνεις τη σακούλα την γυρίζεις 5-6 τετράγωνα και έπειτα την επιστρέφεις σπίτι και την …ταΐζεις. Αρχίζω να πιστεύω ότι σε λίγο η σακούλα θα αρχίσει να μου γαβγίζει και να μου κάνει χαρές όταν επιστρέφω σπίτι!
Και πάνω στην απελπισία, ακούω την είδηση ότι ο Δήμος Αθηναίων, όχι μόνο δεν σχεδιάζει να μαζεύει τα σκουπίδια στην ώρα τους, αλλά σχεδιάζει να ρίχνει πρόστιμα για όποιον αφήνει τα σκουπίδια έξω από τον κάδο! Ωραία, τώρα γίναμε Γερμανία!

Μου έρχεται να συνθέσω ένα υβριστικό τετράστιχο, αφού το σκουπίδι κάνει άριστα ρίμα με κάτι βρίσκεται ανάμεσα στα πόδια των αρένων, αλλά δεν θέλω να ρίξω το επίπεδο!
Θα βγάλω τη σακούλα βόλτα να ξεσκάσω!

6 σχόλια:

Xristos είπε...

Απίστευτο και όμως Ελληνικό!
Σακούλα...ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου...
Και alternative Χριστουγεννιάτικα δέντρα έχει φέτος το καταστημα??!!!?!?!
Άντε, και του χρόνου!

Ανώνυμος είπε...

Microsoult τι να πω ...δεν έχω λόγια ....χαχαχαχαχαχαχα!!! πολύ καλό το άρθρο σου..
Εγώ μένω στην Γλυφάδα και μόλις πριν ένα μήνα βάλανε αυτούς τους περιβόητους σπάνιους μπλε κάδους "ανακύκλωσης" ..έγώ έχω και σκύλο που βγάζω βόλτα μαζί με τα σκουπίδια που πολλές φορές τα επιστρέφω στο σπίτι γιατί ξεχνάνε να τους αδειάζουν...καθε 15 περίπου...ή καλύτερα όποτε το θυμηθούν...

οι πολίτες όμως είναι "καλύτεροι" που πετάνε όλα τα ανακυκλώσημα στους απλούς κάδους και τα σκουπίδια στους μπλέ...καλά δεν καταλαβαίνουν....και μοιράσανε και φυλλάδια...για χαζούς...πόσο μυαλό έχουν χάσει???(κι αυτό στα σκουπίδια το πέταξαν ...)

και επειδή είμαι εδώ και χρόνια μια καημένη γραφική με τα σκουπίδια..(βρίσκομαι πολλές φορές το καλοκαίρι που παω για μπάνιο να μαζεύω γόπες, καλαμάκια, πλαστικά γενικώς, αλουμίνια κλπ)...πολλες φορές έχω κυνδινέψει να πέσω και γώ μέσα στους κάδους προσπαθόντας να κάνω διαχωρισμό...έλεος!!!
θα με πάνε και μένα στο τέλος για ανακύκλωση.....τεσπα !! σε τι κόσμο ζούμε???
Σημειωτέον..ότι είμαι και υπάλληλος του Δήμου Αθηναίων...λολ!(Βιβλιοθηκονόμος)

Φράνσις είπε...

χαχαχαχαχαχ.Εγραψες!Again.Ουτ' εγω εχω ανακαλύψει καδο μπλε, ανακύκλωσης κοντα στο σπιτι μου, ουτε καν στο δήμο ολοκληρο.Κορυδαλλου.Εκτος αν αποδεικνύεται γι άλλη μια φορα πως όντως ειμαι στην κοσμάρα μου και δεν εχω παρει πρέφα τους μπλε, πρασινους κάδους.Αυτους παντως τους τεράστιους- κανονικα κεντρα ανακύκλωσης με πολλες εισοδους γι διαφορα αντικείμενα που σου δίνιυν και ρέστα κιόλας, τους χάιρομαι αλλα μου φαινεται Τζιμ πως ουτε κι αυτους τους αδειάζουν. Προχθες περναγα απ΄το "κέντρο" που εχουν εγκαταστησει στην Ομόνοια, έξω απ΄τον Hondo, εκεινο με την αγελαδίτσα που κουβαλαει τα μπουκαλια, ξερεις(;) και παρατήρησα ένα μπουκαλι να είναι έξω απ΄την υποδοχή, μαλλον περίμενε να του ανοίξουν οι από μέσα... και βεβαιως ειναι οπως τα έγραψες.Ν'αγιασει το στόμα σου- οι ταπεινοί δήμοι δεν προκειται να δουν τετοια εξωτικα πραγματα, τους αρκουν οι γνωστοι, πρασινοι ή μεταλλικοι θηριώδεις καδοι, που ξεχειλίζουν και μας δέιχονουν οτι είμαστε αυτο που πετάμε μακριά...Οσο για τη μετάλλαξη των σκουπιδιών σου σε κατοικίδια, ευχή και κατάρα σου δίνω, μην αρχίσεις και περνάς από pet shops και σκέφτεσαι: αυτο το μπισκοτάκι αραγε θα είναι καλό για τα δόντια της σ(κυλ)ακουλίτσας μου;Οχι, να το κανεις το δίστιχο!

Pastaflora είπε...

μα οι κάδοι αυτοί και το περιεχόμενό τους αποτελούν μια εικαστική παρέμβαση εξαιρετικά αφιερωμένη στους Αθηναίους. Κάτι σαν μια καθημερινή Destroy Athens...

microsoult είπε...

φίλοι ανακυκλωτές (λέμε τώρα)! Βλέπω ότι είμαι πολλοί ομοιοπαθείς και φιλόζωοι και σακουλόφιλοι! Όλοι αναγνώστες του best seller "Η ζωή εν κάδω"

Ανώνυμος είπε...

Α ρε Σουλτ!! Όμως τί νόημα έχει αλήθεια να τα λέμε μεταξύ μας και να τα ακούμε εμείς κι εμείς; Εγώ δεν έχω παράπονο. Έχω κάδο ανακύκλωσης κάτω από το σπίτι μου αλλά και κάτω από το γραφείο μου. Και μια φορά από λάθος πέταξα τα κανονικά σκουπίδια στον μπλε κάδο ο οποίος μάλιστα ήταν και άδειος και παραλίγο να πηδήξω μέσα να τα πιάσω αλλά μετά σκέφτηκα πώς θα ξαναβγώ. Με φαντάζεσαι να φωνάζω βοήθεια μέσα από έναν μπλε κάδο; Καθόλου chic!!! Όσο για το "...ίδι" (όχι το σκουπίδι) δε νομίζεις ότι έχει δεινοπαθήσει τώρα χρόνια με τις παρομοιώσεις; Ότι έχει πάθει και το άλλο που τελειώνει σε "ι" και αφορά τα κοριτσάκια.
Ωραίο κείμενο πάντως μου άρεσε. "Η ζωή εν κάδω!!!" Τέλειο.
Αν πάντως θελήσεις καμιά μακρινή βόλτα να βγάλεις τη σακκούλα – σκύλο έλα κατά Μαρούσι μεριά. Μια πηδιά είναι από Γκύζη. Αλλά να μη βρέχει. Γιατί εδώ έχουμε άλλα τριτοκοσμικά. Το ότι δεν έχουμε αγωγούς ομβρίων υδάτων τί σου λέει; Το Μαρουσιώτη ποταμό τον ξέρεις; Ή της Κονίτσης το ποτάμι; Εδώ δίπλα μου είναι. Κι είναι και βρώμικα πανάθεμά τα.

Φιλιά